De behandeling

De behandeling begint met een onderzoek van het hele dier. Een osteopatisch onderzoek is erop gericht om een zo goed mogelijk totaal beeld te vormen wat er zich in en om het lichaam afspeelt. Hierbij wordt een anamnese afgenomen en wordt het gehele lichaam manueel onderzocht op bewegingsbeperkingen. Zo wordt er gekimg-20160916-wa0014eken naar het gedrag van uw dier, bespiering, beenstanden, rug, pezen, banden, tot aan ogen, tanden en organen aan toe. 

Voor het onderzoek is het van belang dat het dier droog is (dus niet nat van de regen) en schoon is. Ook moet het dier geen arbeid hebben verricht vlak voor de behandeling.

Om de blokkades in het paardenlichaam te verhelpen, gebruikt een osteopaat uitsluitend zijn/haar handen (manuele technieken), er komen dus geen hulpmiddelen aan te pas. Alle dieren accepteren de technieken over het algemeen zonder problemen.

Advies na de behandeling van een paard.img-20160916-wa0017

Omdat een osteopatische behandeling een behoorlijke impact heeft op een paard adviseer ik om het paard na de behandeling ongeveer 5-6 dagen rust te geven. Zo krijgt het paard optimaal de kans om te reageren op de behandeling en een nieuw evenwicht in zijn lichaam te vinden. Het paard mag wel in de wei, paddock of aan de hand gestapt worden. Elk paard reageert verschillend op een behandeling.

Sommige paarden zijn de eerste dagen stijf of hebben spierpijn, andere voelen zich gelijk na de behandeling veel beter. Na een week mag het paard weer rustig opgepakt worden in het werk. Hoe snel het werk kan worden opgebouwd is afhankelijk van de reactie van het paard op de behandeling.


Advies na de behandeling van een hond.

Na een behandeling heeft een hond veelal behoefte aan rust vaak gaan ze dan ook slapen. Ook de behoefte om te drinken neemt na een behandeling toe. Het advies is om de hond gewoon lekker te laten rusten en de eerste dagen geen zware inspanning te vragen. 

Hoeveel behandelingen?

Hoeveel behandelingen een dier nodig heeft, hangt af van meerdere factoren, zoals de ernst van de blokkades, hoe lang deze al bestaan etc. Een dier dat al jaren problemen heeft, heeft over het algemeen meer behandelingen nodig dan een dier dat nog maar kort klachten aangeeft. 

 

Na een behandeling van een paard wordt er ook naar gestreefd om persoonlijk advies en specifieke tips mee te geven om het paard zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat kan zijn op het gebied van beweging/trainen/opbouwschema, voeding, zadel, hoeven, enz. Deze tips zijn niet alleen gebaseerd op het directe traject na behandeling, maar ook voor de toekomst met doel het paard zo lang mogelijk in goede conditie te houden.